Syftet med Svenska Hjärt-lungräddningsregistret
I registret kartläggs hjärt-lungräddningsinsatser. Syftet är att göra det akuta omhändertagandet vid ett hjärtstopp så effektivt som möjligt. Bland annat registreras tidpunkten för när personen behövde hjälp, vilka åtgärder som sedan genomfördes och hur snabbt det gick.
Ungefär var sjätte timme räddas en person till livet i Sverige med hjälp av hjärt-lungräddning. Uppgifter i Svenska Hjärt-lungräddningsregistret visar att det tar mellan en och tre minuter från att ett hjärtstopp inträffar till att hjärt-lungräddning påbörjas.
Hur mår den som överlevt ett hjärtstopp?
Det är viktigt att vården även efter det akuta skedet blir så bra som möjligt. Därför kartlägger Svenska Hjärt-lungräddningsregistret även patientens bedömning av sin hälsa och livskvalitet flera månader efter hjärtstoppet.
En sammanställning av patienternas upplevelser visar att det flesta mår bra månaderna efter att de överlevt ett inträffat hjärtstopp.
Pågående studie
När det gäller patienters och närståendes gemensamma upplevelser av själva hjärtstoppshändelsen saknas forskning. Därför genomförs en intervjustudie under 2018-2020. Den kallas Närståendebevittnad hjärtlungräddning – Patienters och närståendes gemensamma erfarenheter av ett oväntat hjärtstopp på sjukhus. Studien kommer förhoppningsvis kunna bidra till att ge vårdpersonal underlag för stöd, utbildning och information till närstående som önskar delta under hjärt-lungräddning. Studien syftar också till att underlätta en diskussion med patienten kring dennes inställning till närståendebevittnad hjärt-lungräddning.
För patienter